Vlinders tellen in je tuin

De klas uit
Vlinders tellen in je tuin

Vier jij deze zomer vakantie in eigen tuin? Dat komt goed uit! Het is de perfecte plek voor de jaarlijkse tuinvlindertelling op 4, 5 en 6 augustus. Elk jaar organiseert de Vlinderstichting een tuinvlindertelling om erachter te komen welke vlinders er zoal vliegen in stad of dorp. Hoe groot je tuin is maakt niets uit: iedereen kan meetellen. Vorig jaar werden er in het vlindertelweekend meer dan elfduizendvlinders geteld, van 54 verschillende soorten. De top-3 bestond toen uit  atalanta, kleine vos en dagpauwoog. 

Doe je mee? Kies een zonnig moment uit, want juist dan vliegen vlinders. Loop een rondje door de tuin, van maximaal een kwartier. Noteer welke vlinders je ziet en ook hoeveel vlinders van elke soort je ziet. Het aantal vlinders kun je bijhouden op een speciaal telformulier. Geef je aantallen door op de site van de Vlinderstichting. 

Nog geen vlinderexpert? De herkenningskaart helpt vlinders eenvoudig op naam te brengen en is hier gratis te downloaden. Op de vlindersite is ook een overzicht  te vinden met foto’s en informatie van Nederlandse vlinders. Nog gemakkelijker: download de speciale vlindertelapp voor iPhone  of Android. Kom je er toch niet helemaal uit? Maak dan een foto en plaats deze op de site, dan helpt een echte expert je vlinder op naam te brengen. 

Update: de top-3 van 2017 bestaat uit atalanta, dagpauwoog en kleine vos. Dezelfde soorten als in 2016 dus, maar dan in een andere volgorde. Was je te laat voor deze vlindertelling? Geen nood, je kunt het hele jaar door tellen en je tellingen doorgeven

Wil je een vlinderpot maken om nog meer vlinders te lokken? Kijk hier hoe je dat doet! 

 

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen