Speur mee naar nachtvlinders

De klas uit
Speur mee naar nachtvlinders

In het donker het bos in met een pot stroop, een felle lamp en een wit laken. Het zijn niet de ingrediënten voor een spooktocht, maar voor de Nationale Nachtvlindernacht. In de avonden en nachten van vrijdag 25 augustus en zaterdag 26 augustus worden op talloze plaatsen in Nederland massaal nachtvlinders geteld.

Nachtvlinders

Nachtvlinders laten zich niet altijd even goed zien, ze leiden een beetje een verborgen leven. Toch kent Nederland vele soorten nachtvlinders, wel tweeduizend verschillende. Sommige met spectaculaire kleuren, vormen en gekke namen als rood weeskind en huismoeder. Ook is er binnen de nachtvlinders een familie van beren en van uilen. Nachtvlinders hebben bijzondere aanpassingen om ’s nachts te kunnen leven, zoals een dichte beharing om warm te blijven, gevoelige voelsprieten in plaats van ogen, en een camouflagekleur in plaats van felle kleuren zoals dagvlinders hebben.

Nachtvlindernacht
Tijdens de Nachtvlindernacht kun je op allerlei plekken met experts nachtvlinders lokken en tellen. In eerdere jaren werden duizenden nachtvlinders geteld. Om ze te kunnen bekijken gaan de experts de nachtvlinders lokken. Sommige soorten komen af op zoete geuren, andere op fel licht. Een felle lamp gericht op een wit laken, werkt als een magneet op veel soorten. Onderzoekers hopen zo op één moment zoveel mogelijk nachtvlinders te tellen. Doe mee!

Kijken
Wil je wel nachtvlinders kijken, maar kun je niet op deze dagen? Maak je eigen strooprecept om nachtvlinders te lokken en houd je zaklamp gereed. Liever niet in de nacht? Je kunt nachtvlinders ook lokken met een lichtval: daarmee vang je de nachtvlinders ’s nachts en kun je ze de volgende ochtend bekijken. Specifieke planten in je tuin kunnen ook nachtvlinders aantrekken en de kans op een waarneming vergroten, zoals kamperfoelie, teunisbloem en vlinderstruik. Waarnemingen kun je altijd doorgeven. 

 

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen