Ontdek het geheime leven van planten

De klas uit
Ontdek het geheime leven van planten

Wie kent de telegraafplant? Een Aziatische struik met smalle bladeren die je met het blote oog kunt zien bewegen. Ze reageren op geluid en ze gaan bijvoorbeeld bewegen als je hard in de handen klapt. Verder hebben we ook nog kruidje-roer-me-niet en venusvliegenvanger, ook twee planten die zichtbaar kunnen bewegen: de een als je hem aanraakt en de ander als er een insect op een vangarm gaat zitten. Planten kunnen veel meer dan veel mensen denken.

Plantenproefjes
Om dat zichtbaar te maken hebben 25 Nederlandse botanische tuinen samen met de Amsterdamse Waag Society tien plantenproefjes bedacht: de Tuin als Lab. Tot eind oktober zijn deze proefjes in een aantal tuinen te doen, soms in een speciaal hiervoor ingerichte Pop-Up-kas. De instructies voor deze Do-It-Yourself-experimenten zijn ook te downloaden en dan gewoon thuis of in de klas uit te voeren.

Katapult
Zo zijn er meerdere experimenten over zaadverspreiding. Je kunt zelf een buideltje maken om zaden in de verzamelen, een katapult om eikels mee te verspreiden of onderzoeken hoe ver zaden van een plant kunnen springen. Doorgewinterde knutselaars kunnen zelfs een rolstoelplantje maken, die zelf kan rijden met lichtbesturing. Hoe leuk is dat?

Tour
De Pop-Up-kas maakt tot eind oktober een tour langs de botanische tuinen, in Rotterdam (23-24 september), Wageningen (30 september-1 oktober), Arnhem (3-22 oktober) en Leiden (24-31 oktober). Je kunt natuurlijk ook op bezoek bij een van de andere botanische tuinen om daar kennis te maken met hun kroonjuwelen via de Hortus Chat App of de kunstexpositie Tuin als Kunstlab te bekijken.

Website Tuin als Lab: https://www.botanischetuinen.nl/tuinalslab
Website Tuin als Kunstlab: https://www.botanischetuinen.nl/tuinalslab/tuin-als-kunstlab
Video van de telegraafplant: https://www.youtube.com/watch?v=WsfH_PZ1n4E
Video reuzenbalsemien (slow motion):   https://www.youtube.com/watch?v=kaqgQKPlHnQ
Video van planten die hun zaden wegschieten: https://youtu.be/24kAPSpdXaI

foto Gert van Maanen door
Gert van Maanen