Zoeken naar zwammen

De klas uit
Zoeken naar zwammen

Het is weer de tijd van het jaar: de blaadjes kleuren langzaam bruin, het wordt kouder, en zwammetjes schieten als paddenstoelen uit de grond. Met het lespakket paddenstoelen van IVN krijgen kinderen de kans om - binnen én buiten - alles te weten te komen over paddenstoelen.

 

Op het eerste gezicht is het lespakket paddenstoelen van de IVN al een feestje om te zien. De bladen staan vol met mooie foto's van allerlei paddenstoelen. Kinderen leren in detail over paddenstoelen: ze gaan niet alleen op zoek naar paddenstoelen, maar krijgen in les 1 bijvoorbeeld de mogelijkheid een paddenstoel te ontleden om zo alle onderdelen van een paddenstoel te leren kennen.

 

Naar buiten gaan vormt wel een belangrijk onderdeel van het lespakket en is een mooie kans om leerlingen bloot te stellen aan de natuur (en de laatste paar zonnestralen). In les 2 kunnen kinderen buiten op zoek gaan naar paddenstoelen om een heuse paddenstoelenlandkaart te maken. Zo zien kinderen dat, naast de paddenstoelen uit de supermarkt, ook de paddenstoelen in de 'echte' natuur een verscheidenheid aan vormen vertonen. In les 3 gaan ze met een spiegeltje op pad om te onderzoeken hoe paddenstoelen hun sporen bewaren.

 

Tot slot is er een les gereserveerd voor het koken met paddenstoelen, want paddenstoelen zijn niet alleen interessant, maar sommige ook heel lekker. Extra spannend is dat kinderen instructies krijgen om zelf paddenstoelen te kweken. Uiteraard drukt het lespakket de kinderen wel op het hart dat ze niet zomaar een wilde paddenstoel kunnen plukken en eten.

 

Dit lespakket is onderdeel van de IVN #2uurnatuur Challenge. Op de website van IVN staan nog meer leuke (buiten)activiteiten rondom paddenstoelen.

foto Karlijn Keessen door
Karlijn Keessen