Spot de eendenkuikens
Superschattig hè, die donzen pluizenbolletjes die achter mama-eend aanzwemmen. Soms zijn het wel meer dan tien eendenkuikentjes. Maar het gaat eigenlijk helemaal niet goed met de wilde eend want sinds 1990 is de eendenpopulatie met dertig procent afgenomen. Waar dit precies door komt wordt onderzocht door Erik Kleyheeg van Sovon Vogelonderzoek. Het lijkt namelijk niets te maken te hebben met de jachtdruk of het aantal eieren dat wilde eenden leggen en dus bleef lange tijd de oorzaak onbekend.
In 2016 werd het eendenkuikenproject gestart. Bij de theorie die Kleyheeg nu onderzoekt, de kuikenoverleving is te laag om de natuurlijke sterfte te compenseren, heeft hij hulp nodig. Er is namelijk nog weinig bekend over de overleving van eendenkuikens, maar jij kunt helpen. Spot jij een wilde eend met kuikens? Geef deze door via de website of via de Kuikenteller app. Je geeft de locatie, het aantal kuikens en hun leeftijd door. Uiteindelijk zorgt alle doorgegeven informatie voor meer kennis over de achteruitgang van de Wilde Eend.
Eerste resultaten laten zien dat slechts zes procent van de eendenkuikens de kuikenfase overleeft, dat kuikens het moeilijker hebben bij slecht weer en dat een eendengezin in de stad gemiddeld één kuiken minder heeft.
Wil je zelf iets doen om de Wilde Eend te helpen en woon je aan het water?
Laat dan een hoekje of strookje langs het water verruigen in het voorjaar. Zo hebben de eenden een rustige broedplaats. Een andere mogelijkheid voor een rustige schuilplek is om een eendenkorf te plaatsen.