
Heldendaden op de loer

Groep 7 is bezig met de les wanneer opeens harde muziek vanuit de gang naar binnen schalt. ‘Is dit Hilversum? Mogen wij binnenkomen?’ roept Tijs Huys, één van de acteurs van de Milieubende. Hij stapt het klaslokaal binnen met een set boxjes in zijn hand. Verschillende kinderen kijken verbaasd op. Een jongetje fluistert tegen zijn klasgenootje: ‘Weet jij wat er gebeurt?’ Alexander de Vree, ook acteur van de Milieubende, legt het uit: ‘We zijn de Milieubende en willen jullie les overnemen. Mag dat?’ De klas is om en roept in koor: ‘Ja!’ Waarop ook juf Maike van der Linden lachend toestemming geeft.
Waarheid
De Augustinusschool is een van de veertien scholen uit de Gooi- en Vechtstreek die meedoen aan de milieustrijd van de Milieubende. Ze strijden om het beste idee voor het inzamelen van elektrische apparaten voor recycling. Wanneer de Milieubende de klassen overvalt, weten zij nog van niks.
Vergaan
De voorstelling begint wanneer Tijs de klas binnenkomt. Hij beweegt zich alsof hij gewichtloos is en produceert harde ruisende geluiden. Hij trekt de deur dicht en roept geschrokken tegen Alexander: ‘Pap! De wereld is vergaan! Buiten is alles verdwenen. We zitten in een eindeloze bocht door het heelal!’
Alexander gelooft niets van wat Tijs zegt. Hij wil gewoon even met de auto boodschappen doen. ‘Als ik terugkom ben je bedaard en mag je vertellen wat er met je aan de hand is’, zegt Alexander ongeduldig. ‘Je gaat toch niet met de auto naar de supermarkt?’ roept Tijs verbaasd. ‘Het is maar 5 minuten lopen.’ Tijs probeert Alexander tegen te houden door voor de deur te gaan staan. Al snel merkt hij dat dit niet werkt en barricadeert hij de deur met prullenbakken en een bezem. ‘Wat zit er dan achter de deur?’ vraagt Alexander, wijzend naar de deur. Tijs antwoordt met een griezelige stem: ‘De waarheid!’ Alexander begint te huilen: hij is bang voor de waarheid, zegt hij. Tijs voert een vrolijk dansje uit. Het opvrolijken is gelukt: de klas ligt in een deuk en ook Alexander kijkt weer blij.
Helden
Uiteindelijk verzamelen Tijs en Alexander de moed om buiten te gaan kijken: de wereld is helemaal niet vergaan. ‘Het leek wel alsof de wereld écht was vergaan!’ vertelt een meisje na afloop van het verhaal. Een ander meisje zegt enthousiast: ‘Ik vond het echt grappig!’ Alexander: ‘De wereld is gelukkig nog niet vergaan. Maar als we zo met ons milieu blijven omgaan, zal het niet lang meer duren’. ‘Weten jullie eigenlijk wat het milieu is?’ vraagt Tijs nu. Hij spreekt het woord milieu nog een aantal keer met veel articulatie uit, op een clownachtige manier. ‘Het milieu is eigenlijk een ander woord voor leefomgeving, het is namelijk overal om je heen’, legt Tijs uit.
De klas mag nu beginnen aan de workshop Hoe word ik een milieuheld. ‘We gaan milieuhelden van jullie maken, zodat jullie het milieu kunnen redden’, legt Alexander uit. De kinderen ontdekken tijdens de workshop wat voor milieuheld ze zijn: dromer, denker, doener of roeper. Ook leren ze welke houding een echte held moet aannemen, namelijk een actieve houding, vol zelfvertrouwen. En dat je doorzettingsvermogen nodig hebt; het is immers niet gemakkelijk om een milieuheld te zijn. Als laatste leren de leerlingen dat ze door samen te werken de wereld kunnen redden: ‘Ja zeggen tegen elkaar is het geheim!’ zegt Alexander, ‘Als je nee zegt, kom je nergens’.
Wedstrijd
De leerlingen zitten na de workshop in een actieve houding en stralen zelfvertrouwen uit; klaar om de wereld te redden. Alexander en Tijs leren ze nu wat recyclen precies is en wat ze zelf kunnen doen voor een beter milieu. ‘Heldendaden liggen overal op de loer!’ roept Tijs enthousiast.
Aan het einde van de workshop verklapt Alexander de leerlingen dat ze meedoen aan een milieuwedstrijd. Hij laat het milieuheldenboek zien. ‘Dit boek mogen jullie vullen met allemaal creatieve acties die jullie hebben bedacht om elektrisch afval te verzamelen om te recyclen. De jury beoordeelt daarna welke klas het mooiste boek heeft gemaakt. Maar de prijs? Die blijft nog even een geheim!’
De Milieubende daagt scholen in Nederland uit om het beste idee of plan te bedenken over een actueel milieuonderwerp. De bende is telkens in een andere regio actief en maakt zelf aan basisscholen bekend wanneer ze in de buurt is. De school kan zich vervolgens opgeven voor een gratis theatervoorstelling en workshop. Meer info over de Milieubende op: www.milieubende.nl.