Maak de wildzoeker in je los

Lees, kijk, speel
Maak de wildzoeker in je los

Meer dan honderdzestig activiteiten om te doen in het bos, dat belooft wat. In Wildzoekers in het Bos vind je een hele berg leuke dingen om met je klas eropuit te trekken en op ontdekkingstocht te gaan.

 

Kleurrijk en uitnodigend

Al bij de kaft word je gegrepen door de mooie kleuren en schattige diertjes. En dat is pas het begin. Het kleine boekje barst bijna uit zijn voegen van de vrolijke illustraties: zwijnen, vossen, allerlei bontgekleurde vogels en bloemen maar ook zaden en dierensporen passeren de revue, en alles ziet er even snoezig uit. Uitnodigender dan dit kan bijna niet.

 

Vier seizoenen actie

Het boekje begint met een overzicht van welke spullen handig zijn bij een bosbezoek. Zo weet je zeker dat je de activiteiten uit het boekje ook goed kunt uitvoeren. Je leerlingen worden zo heuse wildzoekers, spannend! Daarna word je meegenomen in de vier seizoenen, met bij elk seizoen een hele zwik aan activiteiten die je in het bos kunt doen. Een prachtige spread van het bos leidt ieder seizoen in.

 

En dan is het tijd voor de echte actie! De ideeën in dit boek zijn eindeloos en zeer gevarieerd. Ga in de lente vogels spotten of bouw een takkentent na een voorjaarsstorm. In de zomer is het tijd voor kriebelbeestjes, met tips hoe je die het beste kunt vangen om te bestuderen (en ze daarna natuurlijk weer netjes terug te zetten). Ook is er aandacht voor allerlei trucjes die je met de zon en met water kunt doen, en er is zelfs een hoofdstukje over dierenpoep. De herfst staat zoals verwacht in het teken van herfstbladeren, zaden, regen en paddenstoelen. Welk blaadje valt het snelst? Hoe ziet een paddenstoel er vanonder uit? In de winter kun je met het boek de hort op om kegels te verzamelen, dierensporen te onderzoeken en ijsbellen te blazen. Tussen alle dingen die je kan doen staan ook veel weetjes; zo steek je ongemerkt nog een heleboel op. Verder wordt vooral de nieuwsgierigheid geprikkeld en gestimuleerd om dingen zelf te onderzoeken.

 

En je hoeft daarbij niet schoon te blijven; er is zelfs een hele spread gewijd aan alle dingen die ‘lekker vies’ zijn. Daarbuiten krijg je ook nog de kans om met je blote voeten in een plas of modder te stampen of een braakbal uit te pluizen. Handen en voeten wassen komt daarna wel. Mocht je nou écht niet in de gelegenheid zijn om je klas mee te nemen, dan staan er ook genoeg activiteiten in het boek die je in de klas of op het schoolplein kunt uitvoeren met materialen die je buiten verzameld hebt.

 

Maak de wildzoeker in je los

Wildzoekers in het Bos maakt met zowel vorm als inhoud enthousiast om eropuit te trekken en lekker met en in de natuur te spelen en ontdekken. De activiteiten staan garant voor jaarrond plezier. En wie denkt dat het bos alleen voor buitenmensen is, heeft het mis: met dit boekje krijg je geheid ook de twijfelaars over de streep.

 

Wildzoekers in het Bos

Maartje Kouwen

Uitgeverij Lemniscaat

ISBN 978 90 477 1457 6

Hardcover, €14,99

 

foto Karlijn Keessen door
Karlijn Keessen