Supergroen: Helden en schurken van het voedselbos

Lees, kijk, speel
Supergroen: Helden en schurken van het voedselbos

Thijs Goverde wil spelen tussen de bomen, hutten bouwen en fikkie stoken, maar hij wil niet naar een bos, hij wil een eigen bos! Dus hij gaat naar zijn ouders en zegt tegen hen: ik wil een bos.

 

De eerste zinnen van het boek Supergroen – helden en schurken van het voedselbos suggereren dat de schrijver een enthousiast, ietwat verwend, bomenliefhebbend kind is dat een iets te groot cadeau aan zijn ouders vraagt voor zijn verjaardag, maar niet is minder waar. Thijs Goverde is enthousiast en ze ouders willen hem zeker financieel ondersteunen in zijn wensen, maar hij is zeker niet verwend en ook geen kind! Deze veertig-plusser wil namelijk heel graag zijn eigen voedselbos oprichten en daarvoor heb je geld, doorzettingsvermogen en kennis van grond en planten nodig!

 

Hoe je aan deze drie factoren komt en wat er allemaal nog meer bij komt kijken om een voedselbos te beginnen, beschrijft Thijs in zijn boek Supergroen – helden en schurken van het voedselbos op geheel eigen wijze. Hij laat zich niet afremmen door zijn leeftijd en schrijft zijn gedachten en ervaringen speels en vol anekdotes en zijpaadjes op.  

 

Het creëren van een winstgevend voedselbos is echter allesbehalve kinderspel, zo kun je lezen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met distels die maar blijven terugkomen op je veldje en waarom zijn boterbloemen de grootste schurken van de natuur? Thijs weet de antwoorden inmiddels: soms is nietsdoen namelijk de beste aanval en in het geval van de distels leert hij je daarom rustig afwachten is stekels afslachten. En in het geval van de boterbloem kun je maar beter de hulp inroepen van andere groene aardbewoners: de superhelden duizendblad en smeerwortel bijvoorbeeld! Als die de lege plekken vullen of overschaduwen met hun bladeren, is er geen ruimte meer voor de schurken van de plantenwereld.

 

Naast de trucjes van vele plantensoorten komen in het verhaal ook nog andere technieken van een succesvol voedselbos aan bod zoals het belang van rotzooi, de onzin van spitten, de gekloonde appels en het afwisselen van soorten om vraatzuchtige kevers tegen te houden.

 

Kortom: een zeer leerzaam boekje voor iedereen die meer over planten wil leren of voor kinderen én volwassen die zelf ook een stuk grond hebben om mee te spelen!

 

Titel: Supergroen: Helden en schurken van het voedselbos

Schrijver: Thijs Goverde

Illustraties: Saskia Heijmans

Uitgever: Uitgeverij Ploegsma Amsterdam

ISBN 978 90 216 8298 3

Hardcover, 144 pagina’s, €16,99  

 

foto Martine Kalisvaart door
Martine Kalisvaart