Dit was de plastictijd

Lees, kijk, speel
Dit was de plastictijd

Het is het jaar 2123, de tieners Mirjam en Bram staan bij een opgraving waar archeoloog en historicus Dr. Peter V.C. Buis, Brams’ buurman, onderzoek doet naar een opgraving in het laat Plasticeen (geschat: 2023). Tussen de grond vinden ze plastic kammen, de behuizing van een gamecontroller, speelgoed en nog veel meer.

In ‘Dit was de plastictijd’ blikt Dr. Buis samen met Mirjam en Bram vanuit het jaar 2132 terug op de ‘de plastictijd’, de tijd waarin we nu leven. Zowel confronterend als bemoedigend, want hoewel het bijna beschamend is hoeveel schade onze plasticverslaving over de hele wereld aanricht, laat het boek ook zien hoeveel mogelijkheden er zijn om plasticafval tegen te gaan. Want waarom gebruiken we nog wegwerpluiers als je ook wasbare luiers hebt? Of plastic tasjes als je ook jute tassen hebt?

 

Je maakt een wereldreis samen met Dr. Buis en leest per werelddeel over plasticproblemen die daar spelen. Zo lezen we dat Europeanen hun plastic verscheepten naar landen in Azië. “Om het te laten recyclen, zeiden de Europese landen. Maar iedereen wist dat dat niet gebeurde.” Of in de Verenigde Staten, waar in 2020 per uur 2.500.000 plastic flesjes werden weggegooid (bijna 700 per seconde!). Om de groeiende plasticsoep tegen te gaan, waren er jonge helden die het voortouw namen in het oplossen van dit probleem. Zo had je Gabriel Fernandes uit Brazilië, die een filter ontwierp waardoor miljoenen Brazilianen plasticvrij kraanwater konden drinken. Of neem onze eigen Boyan Slat, die met zijn organisatie THE OCEAN CLEANUP het afval uit zeeën en rivieren haalde.

 

Schrijver Geert-Jan Roebers kaart het plasticprobleem op een serieuze manier aan, en leert de lezer in korte, eenvoudige stukjes tekst veel over wat plastic is, hoe het wordt gemaakt en waarom het zo noodzakelijk is om er weer vanaf te komen. Want wist je dat een Nederlander in één jaar wel 153 kilo plastic weggooit? En dat onze tandpasta’s en shampoos vol zitten met micro- en nanoplastic? Door de kleurrijke illustraties en afbeeldingen door het hele boek heen die het probleem visualiseren wordt de boodschap extra kracht bijgezet en blijft het een boeiend verhaal.

 

Hoewel dit een zwaar onderwerp is, is het niet zwaarmoedig om te lezen, ook omdat de lezers perspectief wordt geboden. Want het boek speelt zich immers af in het jaar 2132 waarin plasticvervuiling een probleem uit het verleden is. Het boek eindigt dan ook met de boodschap dat de weg naar plasticvrij nu begint, heel dichtbij huis: ‘Gebruik en koop gewoon minder plastic, want de plasticsoep begint al op je eigen stoep’.

 

‘Dit was de plastictijd’ is ontwikkeld met behulp van de Plastic Soup Foundation. Zelf minder plastic gebruiken of een actie starten? Lees hier meer.

 

Titel: Dit was de plastictijd

Schrijver: Geert-Jan Roebers

Vormgeving & illustraties: Margot Westermann

Fotografie: Michiel Spijkers

Uitgever: Fontaine uitgevers

ISBN 978 94 6404 175 0

Hardcover, 127 pagina’s, 21,99 

foto Puck Straver door
Puck Straver