Van Honingbij tot Hagelslag

Lees, kijk, speel
Van Honingbij tot Hagelslag

Denk eens na, wat heb je vanochtend als ontbijt gegeten? Grote kans dat je iets hebt gegeten afkomstig uit een plant, namelijk zaden! Zaden zitten in brood, muesli en cornflakes. De tarwekorrels waar het meel van je boterham van gemaakt wordt zijn de zaden van de tarweplant. Naast zaden zijn er nog veel meer plantenonderdelen die je kunt eten. Van honingbij tot hagelslag laat zien waar veel van je voedsel vandaan komt, van zaden en wortels tot bladeren, bloemen en zelfs schimmels!  


De prachtige illustraties van Marieke Ditshuizen – die hiervoor alleen de drie primaire kleuren gebruikte – en de teksten van Joël Broekaert vertellen je alles over het voedsel dat je eet, van zaadje tot vrucht.  

 

Zo gaat het over hoe planten hun zaden verspreiden, waar ze allemaal trucjes voor hebben. Ze verspreiden een specifieke geur die alleen bepaalde dieren aantrekt. Denk aan lekkere geurtjes waar bijen en wespen op af komen, of juist vieze poepgeuren om kevers en vliegjes aan te trekken. 

 

Deze insecten verspreiden de zaden van de plant, en in ruil daarvoor krijgen ze iets terug. Bijen krijgen bijvoorbeeld een beetje nectar waar ze honing van maken. De bij maakt deze honing door de nectar uit te spugen, op te zuigen, uit te kotsen en dit proces een paar keer te herhalen. Honing is dus eigenlijk bijenkots! Maar daar smaakt het gelukkig niet naar. Dit is anders bij de in Azië groeiende vrucht doerian. Voor sommige mensen smaakt deze vrucht overheerlijk, maar voor andere mensen smaakt de doerian naar kots!  

 

Op de laatste pagina’s komen nog de paddenstoelen aan bod, wat natuurlijk geen planten zijn. Paddenstoelen zijn schimmels en eten – net als wij – planten, maar dan de resten ervan. Ze zetten dit om in voedzame schimmelpoep, waar weer nieuwe planten op kunnen groeien. Paddenstoelen ruimen dus de natuur op, zorgen voor voeding voor nieuwe planten en smaken ook nog eens enorm lekker. 

 

Van Honing tot Hagelslag is een aardig dik boek waar je niet zomaar doorheen bent, maar is wel enorm leerzaam en zeker niet vervelend om er vaker bij te pakken. Het staat ook boordevol feitjes over allerlei eetbare delen van de plant. Wist je bijvoorbeeld dat citroenbomen niet zouden bestaan zonder de mens? Of leer over hoe het komt dat je moet huilen als je een ui snijdt. En wist je al waar chocola vandaan komt? 

 

Chocolade komt uit een boom. Niet dat het hagelslag regent als je aan de takken van de cacaoboom trekt. Was het maar zo'n feest.’  

 

 

Voor kinderen van 8 jaar en ouder. 

  

Titel: Van Honingbij tot Hagelslag: Over al het lekkers dat van planten komt. 

Schrijver: Joël Broekaert 

Illustraties: Marieke van Ditshuizen 

Vormgeving: Nanja Toebak 

Uitgever: Uitgeverij Ploegsma 

ISBN 978 90 216 8148 1 

Hardcover, 125 pagina’s, €22,99  

 

foto Puck Straver door
Puck Straver