Ga voor groen!

Lees, kijk, speel
Ga voor groen!

Veel schoolpleinen zijn grijs en grauw; ze zijn praktisch en liggen vol met tegels. Het vergroenen van de wereld om ons heen lijkt een ontzettend grote klus, maar de boeken ‘Minibos in je tuin’ en ‘Van Tegeltuin naar jungle’ leren ons dat we met het aanpakken van onze tuinen of schoolpleinen al een grote bijdrage leveren. Vergroening brengt vele voordelen met zich mee. Zo zorgt een groen schoolplein voor verkoeling en betere afwatering en verhoogt het de biodiversiteit. Ook is gebleken dat een groen schoolplein creativiteit, socialiteit, beweging en de concentratie bevordert. En zeg zelf, een groen schoolplein is toch een fantastische plek om te spelen én leren?

 

Het boek ‘Minibos in je tuin’ zit bomvol inspiratie voor jouw groene schoolplein! Leer bijvoorbeeld waarom het belangrijk is van tevoren de bodem te checken. Laat leerlingen hun handen uit de mouwen steken en test met de viezehandentest of de grond op het schoolplein voedselarm of voedselrijk is; zijn de handen schoon nadat leerlingen door de grond hebben gewoeld? Dan hebben jullie een voedselarme grond. Of vul een jampot met water en grond van jullie schoolplein, schud, en zie hoe de verschillende componenten van de grond (zand, silt en klei) zich scheiden om te bepalen met welke soort grond jullie te maken hebt. Dit boek staat daarnaast vol met voorbeelden van gemeenschappelijke tuinen, inclusief lijstjes van alle gebruikte planten. Lees bijvoorbeeld hoe een school in Utrecht een parkeerplaats omtoverde tot een schoolbos waar scholieren naar hartenlust kunnen spelen en ontdekken.

 

 

Het is goed om te bedenken wat je belangrijk vindt voor jouw schoolplein. Lijkt het je leuk om van de bomen en planten op het schoolplein te eten? Dan zijn bomen zoals de meidoorn, maar ook struiken zoals de hazelaar, de vlier en de aalbes goede tips. Wil je een kleurexplosie op het schoolplein? Denk dan aan de boswilg met haar witte katjes, de rode kornoelje met haar roodgekleurde takken, of de groene bladeren en rode besjes van hulst. Wil je jouw leerlingen meer leren over verschillende dieren? Leg dan een vijvertje aan, waar kikkers en libellen op af komen, of plant een bloemenweide die bijen en vlinders aantrekt.

 

Heb jij meer behoefte aan hands-on tips en een stappenplan voor de vergroening van het schoolplein? Dan is het boek ‘Van tegeltuin naar jungle’ iets voor jou. Dit boek is weliswaar vooral gericht op individuele tuinen, maar het is niet moeilijk de tips en tricks toe te passen op het schoolplein. Vergroening wordt benadert met behulp van allerlei verschillende projecten, die echt ‘kookboekgewijs’ worden besproken. Onder anderen de projecten ‘Licht uit’, ‘Kruidenspiraal’, ‘Kleine vijver’ en ‘Tuindieren’ komen aan bod. Een goed begin als je (nog) geen drastische veranderingen wil maken op het schoolplein is tegels wippen. Gewipte tegels kunnen worden hergebruikt voor de aanleg van een kruidenspiraal -  in dit boek staat duurzaamheid voorop - om vervolgens met kruiden als basilicum en munt de lunch mooi op te fleuren! Weet je nog niet zeker welke planten het wel of niet goed doen op jouw schoolplein? Kijk dan eens naar het lesidee 'Vergroen je Schoolplein' van Veldwerk in de stad. Leerlingen maken een proefopzet met verschillende planten. Ze verzorgen deze een tijdje en volgen de ontwikkelingen om te kijken welke planten goed gedijen op het schoolplein. Ook leuk; laat jouw leerlingen tijdens een les een plattegrond van hun ideale groene schoolplein ontwerpen, bijvoorbeeld met behulp van het project ‘Vlekkenschets’.

 

 

Achter in beide boeken vind je nog een heleboel handige informatie. Zo vind je er plantenbestellijstjes, een zoekkaart voor bodemdieren – die je na het vergroenen van het schoolplein tegen kunt komen - , overzichten voor een vogel- of bijentelling, en handige websites en boeken die je kunt raadplegen tijdens het vergroenen van het schoolplein.

 

Dus, ruil jullie grijze schoolplein in voor een groene en ga de natuur beleven!

 

 

Het lesidee ‘Vergroen je schoolplein’ is te downloaden via https://veldwerkindestad.nl/opdrachten/

 

Titel: Minibos in je tuin
Schrijver: Daan Bleichrodt & Maarten Bruns
Uitgever: KNNV Uitgeverij
ISBN 978 90 5011 892 7
Paperback, 143 pagina’s, prijs €21.95

 

Titel: Van tegeltuin naar jungle
Schrijver: Katja Staring
Uitgever: KNNV Uitgeverij
ISBN 978 90 5011 894 1
Paperback, 203 pagina’s, prijs €24.95


 

 

foto Thirza Weenink door
Thirza Weenink