Perronpapegaaien en krekelcriminelen

Lees, kijk, speel
Perronpapegaaien en krekelcriminelen

‘Huh, natuur in de stad?’ Met deze vraag begint Perronpapegaaien en krekelcriminelen van Auke-Florian Hiemstra. Jazeker, ook in de stad kun je volop natuur beleven! Met deze hoofdboodschap neemt schrijver Auke-Florian je mee langs verschillende delen van de stad, beginnend bij het station. Daarna laat hij je in de lucht kijken, maar ook rondom de vuilnisbak, in de winkelstraat en in de gracht; zo leer je langzamerhand alle stadse bewoners kennen. Het avontuur begint bij de spreeuw, een vaak geziene bezoeker van de perrons in de stad. Het boek beschrijft op zeer beeldende wijze hoe deze ‘perronpapegaaien’ tussen de reizigers door op zoek gaan naar kruimels van kaasbroodjes en zelfs reizigers voor de gek kunnen houden door het imiteren van allerlei geluiden, zoals het conducteursfluitje of een remmende trein.

 

Speels en toegankelijk

Deze eerste omschrijving is exemplarisch voor de rest van het boek: de toon is erg speels en toegankelijk en de vele anekdotes lezen heerlijk weg. Auke-Florian belooft je een kennismaking met alle dieren uit de stad én hun grappige verhalen. Die belofte maakt hij zeker waar, en je leert ontzettend veel nieuwe dingen van dit boek: waarom vogels peuken in hun nest verwerken bijvoorbeeld, dat er een kaart bestaat van de ‘wormendichtheid’ van Nederland, dat de pimpelmees zijn eigen dood in scène zet en dat er in Thailand een pissebed leeft die eruitziet als een badeendje.

 

En niet alleen dieren komen aan bod, want er is ook een hoofdstuk vol planten. In dit hoofdstuk staan niet alleen de usual suspects zoals de klaproos en paardenbloem, maar ook minder bekende soorten zoals vogelmuur en straatliefdegras. Met de grote tekeningen leer je ze gauw genoeg herkennen.

 

Als laatste is de stadsnatuur in de nacht aan de beurt. Het is natuurlijk erg spannend om eens ’s nachts te kijken wat er allemaal rondkruipt en –fladdert. Uit het boek blijkt dat zoogdieren nu steeds meer ’s nachts actief worden vanwege de mens. Er valt dus een hoop te beleven in het donker. Naast een stukje over vleermuizen, gaat dit hoofdstuk ook over spinnen, vissen en bloemen – want ja, er zijn zelfs bloemen die ’s nachts bloeien en dan bestoven worden door motten.

 

Grappige foto's

Het boek is wel een echt leesboek met relatief veel tekst. Daardoor is het niet te vergelijken met een zakgidsje of doeboek dat je daadwerkelijk mee op stap neemt. Het boek bestaat echter ook zeker niet alléén uit tekst: de pagina’s worden opgeluisterd met mooie illustraties en leuke, grappige en aangrijpende foto’s. Op elke pagina valt er naast iets te lezen dus ook iets te zien. Een van de hoogtepunten: een ooievaar die precies op de kop van een spreeuw in vlucht poept. Een gelukje voor de fotograaf, nogal pech voor de spreeuw…

 

Aanstekelijke verhalen

Door heel het boek staan enkele ‘safari-tips’, weetjes en tips in grote gekleurde cirkels met praktische toepassingen die je meteen tot uitvoer kunt brengen. Bijvoorbeeld om zelf een worm uit de grond te lokken, een hoekje voor egels te maken in je tuin, of om te onderzoeken welke waterbeestjes er allemaal in de sloot of gracht leven. Maar het boek levert vooral heerlijke verhalen over stadsnatuur van over de hele wereld, met veel liefde verteld. Je hebt met dit boek ook weinig directe aansporing nodig om op onderzoek uit te gaan -  het is vooral het enthousiasme van de schrijver dat je uiteindelijk naar buiten lokt, de stadsnatuur in!

 

Perronpapegaaien en krekelcriminelen

Auke-Florian Hiemstra

Uitgeverij Ploegsma

ISBN 978 90 216 8345 4

Hardcover, 128 pagina's, €20,99

foto Karlijn Keessen door
Karlijn Keessen