Uren plezier met de Bomenmap

Lees, kijk, speel
Uren plezier met de Bomenmap

Stichting Nationale Boomfeestdag zet zich in om alle kinderen in Nederland in aanraking te brengen met de natuur. Daarvoor organiseren ze zowel een jaarlijkse landelijke, als provinciale en gemeentelijke Boomfeestdagen.  En nu is daar de geheel vernieuwde Bomenmap, geheel in het teken van de belangrijkste Nederlandse bomen. De bomenmap bevat een hele verzameling lessen over bomen, bos en natuur voor zowel binnen als buiten.

 

Het eerste wat opvalt na de mooie illustraties op de kaft zijn het royale formaat en gewicht van de map; dit is de mammoettanker onder de informatiemappen. Een aanzienlijk deel van het gewicht wordt bepaald door de flinke stapel zoekkaarten achterin een apart vakje in de map. Er zijn vijf zoekkaarten van elke soort: bloeiwijze, bladvorm, vruchten en zaden, knoppen en schors om bomen te kunnen benoemen, de dieren die eromheen leven, en paddenstoelen, varens en bloemen. De plaatjes op de zoekkaarten zijn overduidelijk, dus ook als je nog niet zo goed kunt lezen kun je met deze kaarten overweg. Ook een leuk detail: de zoekkaarten voor bomen hebben lege vakjes zodat je deze zoekkaarten zelf nog kunt aanvullen met bomen uit de omgeving van de school.

 

Het voorwoord geeft een mooi inkijkje in de vele toepassingen van bomen en hun bijdrage aan een gezonde en prettige leefomgeving voor de mens én andere soorten. Ook is er ruimte gewijd aan een lijst met de kern- en leerdoelen waaraan de verschillende opdrachten bijdragen. De lessen zijn daarmee niet alleen leuk maar ook verantwoord binnen het curriculum.

 

De map heeft een soort mix & match-concept: hij bestaat uit vijf thema’s met daarin per bouw verschillende opdrachten. Zo kun je voor jouw klas de juiste lessen kiezen, passend bij het seizoen, om zo je eigen lesprogramma samen te stellen. Elke bouw (boven-, midden-, onder- en midden- en boven-) heeft zijn eigen kleurcode en bij elke les staat aangegeven in welk seizoen die kan worden gedaan. De vijf thema’s zijn: de Boom het jaar rond, De Boom en zijn leefomgeving, de Boom en zijn kenmerken, de Boom en de wereld, de Boom en de mens. Alle lessen zijn voorzien van dezelfde mooie illustraties als op de buitenkant van de map te vinden zijn.