Een scheet van een boekje

Lees, kijk, speel
Een scheet van een boekje

‘Het kleine verhaal van klimaatverandering’, kopt de ondertitel van het nieuwste boek van Marc ter Horst met illustraties van Yoko Heiligers. Het vormt daarmee het ‘kleine zusje’ van Palmen op de Noordpool, niet alleen qua dikte, maar ook qua doelgroep: Scheten uit de schoorsteen maakt klimaatverandering begrijpelijk voor de allerkleinsten.

 

Iedere pagina is volledig geïllustreerd, sterker nog, het grootste gedeelte van het boek bestaat uit twee pagina’s brede spreads. Dit maakt het boek een mooi, kleurrijk geheel dat direct tot de verbeelding spreekt. Op de afbeeldingen valt veel te ontdekken en aan te wijzen.

 

En ook de tekst spreekt tot de verbeelding. Wie denkt dat de scheten in de titel een simpel lokkertje zijn, heeft het mis. Want dit boek gaat daadwerkelijk over scheten. Misschien niet alleen maar echte scheten, zoals van een koe, maar ook ‘scheten’ uit de fabriek en de uitlaat van de auto komen aan bod. En ook ‘knabbelende golven’ die steeds meer kust weghappen passeren de revue; kleurrijke taal bij kleurrijk beeld.

 

Die tekst is trouwens schaars aanwezig op de geïllustreerde pagina’s, maar wel to the point. Zo blijft het verhaal behapbaar voor jonge kinderen. In hapklare brokken worden de oorzaken van klimaatverandering glashelder opgedist. Gelukkig blijft het niet alleen bij de problemen, maar worden ook de mogelijke oplossingen in enkele korte zinnen duidelijk gemaakt. In vijf zinnen wordt het nut van het plantaardige worstje uit de doeken gedaan. En hetzelfde gebeurt met windmolens.

 

Op de website van Marc ter Horst is een lesbrief voor bij het boek te downloaden. Deze lesbrief is eigenlijk een must als je het meeste uit het boekje wilt halen: voor elke spread zijn er vragen en opdrachten bedacht. Sommige opdrachten zijn algemener (het zoeken naar het hondje in elke afbeelding is een leuke uitdaging), terwijl andere meer op de inhoud slaan. Hoogtepunt is de proef met twee bakken water waarin het smelten van landijs en zee-ijs wordt vergeleken.

 

Achterin het boek zwemt een groepje zeehonden, elk voorzien van een stukje achtergrondinformatie bij de statements die in het boek gemaakt worden. Hoewel dit stukje speciaal is bedoeld voor de voorlezer, lijkt deze informatie een beetje weggemoffeld, en dat is jammer. Begrijpelijkerwijs zijn deze tekstjes langer en ook ingewikkelder, met woorden als ‘broeikasgas’ en ‘landijs’, en behoeven daardoor ook echt wat extra uitleg van de voorlezer. Het was mooi geweest als ook bij deze teksten prachtige kleurrijke tekeningen waren gemaakt om de begrippen te verduidelijken en te laten beklijven; niet in de laatste plaats om nog net wat langer te kunnen genieten van dit mooie boekje.

 

Scheten uit de schoorsteen

Marc ter Horst, illustraties Yoko Heiligers

Gottmer

ISBN 978 90 257 7649 7

Hardcover, 32 pagina’s, €15,99

 

foto Karlijn Keessen door
Karlijn Keessen