DuurzaamDoor

Robin Hood in IJsselstein

De klas uit
Robin Hood in IJsselstein

‘Wie vindt huttenbouwen leuk?’ Bijna veertig vingers gaan hoog de lucht in. ‘Mooi, want dat gaan we doen! En we gaan ook stokvechten, insecten zoeken, katapulten maken…’ ‘Yes!’ klinkt het na elke activiteit die vrijwilliger Hans Lappee van BuitenWijs opnoemt. Groep 6-7 van OBS de Trekvogel heeft duidelijk zin in de buitenles over Robin Hood.

Aan de rand van het IJsselbos in IJsselstein staan de veertig kinderen in hun regenlaarzen te trappelen om te beginnen. De klas is voorbereid op school; de kinderen weten dat ze als echte Robin Hoods spannende opdrachten gaan doen in het bos. Zo gaan ze ontdekken of ze zouden kunnen overleven tussen de bomen. Elke opdracht is ook gekoppeld aan de natuur in het bos. ‘Reeën kunnen bijvoorbeeld ook heel goed stokvechten, maar dan met hun geweien!’ legt Lappee uit, terwijl hij een gewei laat zien.

BuitenWijs
De buitenles Robin Hood is georganiseerd door BuitenWijs. Dit samenwerkingsverband op het gebied van natuur- en milieueducatie (nme) organiseert buitenlessen en maakt lesmateriaal voor in de klas. ‘Vijf jaar geleden hebben we onze krachten gebundeld met de gemeenten Houten, Lopik, Nieuwegein en IJsselstein en hebben we in korte tijd het nme-aanbod in de regio compleet vernieuwd’, vertelt Kees van Wegen, regionaal consulent bij BuitenWijs. Hij schreef zelf ook mee aan de nieuwe programma’s.

Kikkers
‘Elk groepje mag toch wel alles doen?’ vraagt een meisje bezorgd. Als ze gerustgesteld is begint haar groepje met hutten bouwen. Kinderen lopen af en aan met takken om de mooiste en stevigste hut te bouwen. Maar ineens is de aandacht weg: verderop hebben klasgenoten een heleboel kikkers gevonden. Gegil klinkt door het bos. ‘Daar gaat ‘ie!’ ‘Ik heb ‘m, ik heb ‘m!’ Een meisje met een grijze trui houdt trots haar loeppotje met daarin een kleine donkere kikker omhoog. ‘Misschien moet je ‘m even kussen, dan wordt het een prins!’ grapt een begeleidende vader.

Duurzaamheid
De lesmaterialen van BuitenWijs gaan over onderwerpen die binnen de kerndoelen voor het basisonderwijs passen. Van Wegen: ‘Duurzaamheid maken we bijvoorbeeld duidelijk zichtbaar voor kinderen met behulp van kringlopen. Zo hebben we een leskist over papier maken, waarbij kinderen leren over het hergebruik van papier. Ook kunnen we een materiaalzending Pieren en pissebedden opsturen. Dat zijn leuke dieren om te bekijken en de klas in te halen, en tegelijkertijd zijn ze een mooi aanknopingspunt om het over afvalverwerking te hebben.’

Tjilpende jongens
Ondertussen zijn de kinderen nog steeds druk bezig met de Robin Hoodactiviteiten. Verstopt achter een bosje zit een kleine jongen te tjilpen; zijn groepsgenoten proberen hem te vinden door naar de vogelgeluiden te luisteren. Even verderop vult een groepje kinderen een knalgroen schatkistje met schatten uit het bos. ‘Dit zijn bosaardbeitjes. Die zijn supermooi, maar je kunt ze echt niet eten hoor!’ weet een meisje een modderige joggingbroek en blaadjes in haar blonde haren. Even later komt een moeder aanlopen. Haar groepje heeft het schatkistje gecamoufleerd; nu gaat zij het zoeken.

Groot succes
De vernieuwde buitenlessen zijn een groot succes; afgelopen jaren zijn veel meer buitenlessen geboekt dan voorheen. In 2013 waren dat er meer dan zestig. 'Vorig jaar waren we uitgeloot voor dit programma’ vertelt juf Bonny van de Linden. ‘Daar baalde ik toen echt ontzettend van. Ik ben blij dat we dit jaar wel mee kunnen doen.’ 

‘En jongens, wie vond het leuk?’ vraagt Hans Lappee aan het einde van de ochtend. Alle kinderen steken hun modderige vinger op. ‘En wie komt er binnenkort weer terug naar het bos?’ Het zijn er bijna evenveel. In een lange stoet fietsen de kinderen weer terug naar school. Met blije gezichten en de tassen gevuld met zelfgemaakte katapulten.

foto Lieke Dekker door
Lieke Dekker