Schrik je van een prikje?

Lees, kijk, speel
Schrik je van een prikje?

Ook kinderen van 5 tot 12 jaar komen inmiddels in aanmerking voor een coronavaccinatie. Deze vaccinatie roept bij volwassenen én kinderen echter veel vragen op. Het boek Schrik je van een prikje? Van Marc van Ranst en Geert Bouckaert kan hierbij uitkomst bieden. Schrik je van een prikje? beantwoordt de belangrijkste vragen over de coronavaccinatie én andere vaccinaties. Naast drie hoofdstukken over vaccinaties in het algemeen zijn er twee hoofdstukken specifiek voor het coronavaccin gereserveerd. Het boek behandelt onder andere de geschiedenis van vaccinatie, verschillende ziektes en hun vaccinaties en de werking van de verschillende soorten vaccinaties. Ook worden enkele mythes rondom coronavaccins doorgeprikt.

 

Rode draad door het boek zijn de kleurrijke illustraties van Katinka VanderSande. De illustraties zijn niet alleen prachtig om te zien, maar helpen ook de tekst verduidelijken en variëren van grappige symbolen in de kantlijnen tot de verbeelding van een van de vergelijkingen in het boek. Want die vergelijkingen, daar staat het boek bol van. Zo wordt het vermeerderingsmechanisme van virussen verbeeld met het kapen van een schip vol kopieermachines en zijn je afweercellen ridders die jouw lichaam, het fort, bewaken. Dit alles zorgt voor uitleg in klare taal. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een korte quiz om direct de hiervoor vergaarde kennis te testen én beter te onthouden. Het boek wordt daarmee echter niet meteen een doe-boek; de ongeveer zestig pagina’s aan informatie bestaan voornamelijk uit tekst. Het is dus geen boek om in een middag door te bladeren, maar des te uitgebreider is de informatie.

 

Het ene hoofdstuk leest daarbij wel wat vlotter weg dan het andere. Hoofdstuk 2 vormt bijvoorbeeld een vrij droge opsomming van verschillende (kinder)ziektes, hun symptomen en het vaccinatieprogramma ertegen, terwijl hoofdstuk 3 in een wat spannender verhaalvorm de ontdekking van het vaccin door Edward Jenner en van ziekteverwekkers door Louis Pasteur uit de doeken doet. De tekst is meestal to the point, maar af en toe wordt er wat afgedwaald, bijvoorbeeld bij de uitleg over de werking van mRNA-vaccins. Daardoor raakt de tekst soms een beetje de focus kwijt. Die focus komt gelukkig wel snel weer terug.

 

Ook het taalgebruik is niet altijd even makkelijk; af en toe komt een al dan niet onvermijdelijke moeilijke term voorbij. Woorden als ‘DTKP-Hib-HepB-prik’ of ‘pneumokokken’ en omschrijvingen als ‘de platte, koepelvormige spier die onze borstholte scheidt van onze buik’ kunnen even een hobbel zijn om overheen te komen. Mee- of voorlezen kan daarom handig zijn. Voor jongere kinderen zal het onderwerp van dit boek waarschijnlijk nogal abstract en minder interessant zijn, maar het sluit perfect aan bij de belevingswereld van 8-11 jaar en is daarom bij uitstek geschikt voor groepen 6, 7 en 8. Enige kennis van het lichaam is daarbij wel voordelig. Ook wordt in hoofdstuk 1 de HPV-vaccinatie benoemd, waarbij seksueel overdraagbare aandoeningen worden aangestipt. Wat kennis over voortplanting is daarbij ook geen overbodige luxe. Het kan geen kwaad om het boek van te voren zelf te lezen om te zien bij welke delen van het boek het handig is om wat aanvullende informatie te geven.

 

Al met al is Schrik je van een prikje? een boek bomvol informatie, meestal in klare taal, maar waarbij wat begeleiding met lezen bij jongere kinderen zeker van pas kan komen.

 

Schrik je van een prikje?

Marc van Ranst en Geert Bouckaert

Uitgeverij Lannoo

ISBN 9789401480543

Hardcover, 64 pagina’s, 14,99 euro

 

Verder leren? Het NIBI heeft ook een lessenserie ontwikkeld over virussen, bacteriën, het immuunsysteem en vaccinaties. Bestel gratis onze nieuwe lessenserie Micro-monsters om je heen!

foto Karlijn Keessen door
Karlijn Keessen