Uren plezier met de Bomenmap

Lees, kijk, speel
Uren plezier met de Bomenmap

Stichting Nationale Boomfeestdag zet zich in om alle kinderen in Nederland in aanraking te brengen met de natuur. Daarvoor organiseren ze zowel een jaarlijkse landelijke, als provinciale en gemeentelijke Boomfeestdagen.  En nu is daar de geheel vernieuwde Bomenmap, geheel in het teken van de belangrijkste Nederlandse bomen. De bomenmap bevat een hele verzameling lessen over bomen, bos en natuur voor zowel binnen als buiten.

 

Het eerste wat opvalt na de mooie illustraties op de kaft zijn het royale formaat en gewicht van de map; dit is de mammoettanker onder de informatiemappen. Een aanzienlijk deel van het gewicht wordt bepaald door de flinke stapel zoekkaarten achterin een apart vakje in de map. Er zijn vijf zoekkaarten van elke soort: bloeiwijze, bladvorm, vruchten en zaden, knoppen en schors om bomen te kunnen benoemen, de dieren die eromheen leven, en paddenstoelen, varens en bloemen. De plaatjes op de zoekkaarten zijn overduidelijk, dus ook als je nog niet zo goed kunt lezen kun je met deze kaarten overweg. Ook een leuk detail: de zoekkaarten voor bomen hebben lege vakjes zodat je deze zoekkaarten zelf nog kunt aanvullen met bomen uit de omgeving van de school.

 

Het voorwoord geeft een mooi inkijkje in de vele toepassingen van bomen en hun bijdrage aan een gezonde en prettige leefomgeving voor de mens én andere soorten. Ook is er ruimte gewijd aan een lijst met de kern- en leerdoelen waaraan de verschillende opdrachten bijdragen. De lessen zijn daarmee niet alleen leuk maar ook verantwoord binnen het curriculum.

 

De map heeft een soort mix & match-concept: hij bestaat uit vijf thema’s met daarin per bouw verschillende opdrachten. Zo kun je voor jouw klas de juiste lessen kiezen, passend bij het seizoen, om zo je eigen lesprogramma samen te stellen. Elke bouw (boven-, midden-, onder- en midden- en boven-) heeft zijn eigen kleurcode en bij elke les staat aangegeven in welk seizoen die kan worden gedaan. De vijf thema’s zijn: de Boom het jaar rond, De Boom en zijn leefomgeving, de Boom en zijn kenmerken, de Boom en de wereld, de Boom en de mens. Alle lessen zijn voorzien van dezelfde mooie illustraties als op de buitenkant van de map te vinden zijn.

 

In het eerste deel staan, zoals verwacht, lessen voor alle seizoenen. Voor elke bouw zijn er een aantal seizoen-specifieke lessen en lessen die in elk seizoen gegeven kunnen worden, zoals bijvoorbeeld boomtikkertje: door eenvoudige regels aan tikkertje toe te voegen leren kinderen spelenderwijs het verschil tussen loof- en naaldbomen. Uiteraard speelt een groot deel van de lessen zich buiten af, zoals bij de kaboutertocht en het uitproberen van de boomhoogtemeter, maar er zijn ook lessen voor binnen, zoals bomenmemory en bomenkwartet. Zo hoef je niet voor elke les met de klas naar buiten. Als de (tijds)nood hoog is kunnen voor sommige lessen van tevoren materialen verzameld worden zodat de leerlingen dat niet zelf hoeven te doen, hoewel dat natuurlijk wel het leukst en leerzaamst is.

 

Deel twee, vier en vijf volgen dezelfde lijn als het eerste deel en bevatten lessen voor onder-, midden- en bovenbouw over allerlei onderwerpen. Deel vier bevat relatief wat meer lessen voor in de klas, maar ook voor deze delen geldt dat er een grote verscheidenheid aan lessen is qua opzet, duur, materiaal en locatie. Deze delen bevatten bijna alleen maar opdrachten die het hele jaar gedaan kunnen worden en zijn dus minder seizoen-specifiek dan deel een.

 

Als laatste bevat deel drie geen lessen, maar achtergrondinformatie over verschillende Nederlandse boomsoorten. Dit deel wordt gepresenteerd als bron voor spreekbeurten en is daar inderdaad geschikt voor qua hoeveelheid informatie en taalgebruik. De mooie illustraties zijn hierbij zeer verhelderend.

 

Met de Bomenmap heeft Stichting Nationale Boomfeestdag een schat aan bruikbare lessen weten te maken voor elke klas en elk seizoen. Dus aarzel niet en ga lekker het bos in!

 

Wil je de bomenmap in actie zien? Kom dan naar onze Natuur, Wetenschap en Techniek-conferentie! Stichting Boomfeestdag geeft daar namelijk de workshop ‘Leer alles over bomen en bossen met Boomfeestdag’ én ze staan ook nog eens met een stand op de informatiemarkt. Meer geïnteresseerd in de mooie illustraties? Ook Jasper de Ruiter geeft een workshop op onze conferentie.

 

De Bomenmap: de bijzondere wereld van bomen en bossen

Stichting Nationale Boomfeestdag

Diverse auteurs

€100

 

 

foto Karlijn Keessen door
Karlijn Keessen