Haas en Mol bedenken oplossingen

Lees, kijk, speel
Haas en Mol bedenken oplossingen

De Kinderboekenweek komt er weer aan! Van 7 tot en met 18 oktober staat de Nederlandse boekenwereld in het teken van het thema Raar maar waar. Het boek Haas en Mol zoeken een uitweg past daar goed bij. Zeker in combinatie met het bijpassende lespakket van de Kleuteruniversiteit.

Haas en Mol wonen in het bos. Haas is nieuwsgierig naar de andere kant van de snelweg en waagt de oversteek. Maar na een aanrijding kan hij met zijn manke poot niet meer terug. De dieren aan de overkant blijken helemaal niet aardig en pesten Haas met zijn poot. Mol besluit hem te helpen en samen zoeken ze een oplossing.

Als een team gaan Haas en Mol te werk. Mol graaft en Haas voert het zand af. Ze hebben het zo gezellig samen dat de andere dieren zich al snel aansluiten en mee komen helpen. Na dagen van hard werken is de tunnel klaar en kan Haas eindelijk naar huis. Bijkomend voordeel: alle dieren hebben nu een dubbel zo groot bos, en elke dag kunnen Haas en Mol bij elkaar op bezoek.
 
Het boek Haas en Mol zoeken een uitweg kaart op luchtige wijze een serieus probleem aan: het opsplitsen van de leefgebieden van dieren en de slachtoffers die daarbij vallen, door bijvoorbeeld snelwegen die natuurgebieden doorsnijden. Hoewel het boek vooral vermakelijk is om te lezen en prachtig is om te zien, zet het ook aan tot denken.

Het bedenken van een oplossing voor het probleem van Haas komt ook terug in het bijbehorende lespakket van de Kleuteruniversiteit. Dit project richt zich op wetenschap, technologie en natuur. In zes tot acht weken staat onderzoekend en ontwerpend leren centraal, en er is ook aandacht voor rekenen, meetkunde, motoriek en communicatie. Daarmee stimuleert het project de creativiteit van de leerlingen en hun probleemoplossend vermogen.

In een aantal ontwerpactiviteiten doorlopen leerlingen een heel ontwerpproces. Zo moeten ze zelf een oplossing verzinnen om weer aan de andere kant van de weg te komen. Denken ze na over het bouwen van een stevige tunnel. Gaan ze rekenen aan de hoeveelheid zand die uit de tunnel komt. En beredeneren ze hoeveel dieren er al door de tunnel zijn.

Het boek en het lespakket sluiten perfect aan bij het thema van de Kinderboekenweek: Raar maar waar. Tijdens deze week van 7 tot en met 18 oktober zijn er allerlei activiteiten te doen, en het Kinderboekenweek Lespakket zit boordevol wetenschap- en technieklessen. En er zijn natuurlijk talloze boeken om juist deze week te lezen.
Biologie Plus besteedde binnen het kinderboekenthema eerder aandacht aan kerntitel Kobe maakt een museum, Luister naar de zee, Proefjesboek, Walvisvaarders en Van oerknal tot robot.
  
Haas en Mol zoeken een uitweg
Hans de Beer
De Vier Windstreken
ISBN 9789051163353
Hardcover, 32 pagina’s, 13,95 euro

foto Maartje Kouwen door
Maartje Kouwen