Dierenuitvindingen

Lees, kijk, speel
Dierenuitvindingen

Het jaar is 105 en papier bestond nog niet, tenminste, mensen waren er nog niet bekend mee. Papierwespen maakten daarentegen al jaren lang zelf papier en dat talent keek een Chinese man toen op een dag zomaar van ze af. Veel van onze kennis, verwerkt in producten die jij en ik soms zelfs dagelijks gebruiken, is afgekeken van de vindingrijkheid in de dierenwereld. Om er maar een paar te noemen: je schoenzolen, het papier waar dit boek van gemaakt is en de banden van je fiets vinden hun oorsprong allemaal in het rijk der dieren.

 

Voor een boek vol met kleurrijke tekeningen en een of twee korte alinea's tekst per pagina, valt er genoeg te leren tijdens het bladeren. Er worden ongeveer veertig dieren besproken, zo leer je ten eerste over de diversiteit binnen het dierenrijk en ten tweede wat het bijzondere kenmerk van elk dier is. Wat is er bijvoorbeeld zo vernuftig aan de staart van het zeepaardje? En wat heeft de spin te maken met vogelvriendelijk glas? Vervolgens wordt de bijzonderheid van het dier toegelicht in de ik-vorm vanuit het dier, en vertelt hoe hun kenmerk is toegepast in de producten en technologie die wij nu gebruiken. Zelfs voor mensen die op dit gebied al redelijk bekend zijn, vallen er zeker nog wat nieuwe dingen te ontdekken. Wist je bijvoorbeeld dat we efficiëntere windmolens hebben doordat we afgekeken hebben bij de bultige randen van de borstvinnen van de bultrug? Kinderen enthousiast maken over biologie en techniek kan dus zeker met dit boek bereikt worden. 

 

De nadruk in dit boek ligt dus op het opwekken van nieuwsgierigheid voor biologie aan de hand van interessante feitjes en niet zozeer op het uitleggen van de werkelijke (wetenschappelijke) verklaring. Daarom mist er af en toe wat diepgang in de uitleg hoe sommige handige trucjes van dieren nu precies werken. Naast de gedane uitvindingen wordt de toekomst van (bio-)robots ook nog kort besproken, evenals de opwarming van de aarde waar sommige uitgelichte dieren door bedreigd worden. Over het algemeen is het een leuke vlotte schrijfstijl met waar nodig uitleg bij moeilijke begrippen en extra toelichting door middel van duidelijke illustraties. Kinderen van 7 t/m 11 jaar kunnen het boek zelfstandig of samen lezen.

 

Dierenuitvindingen is een aanrader voor kinderen met een voorliefde voor biologie, dieren en technologie, maar door de vrolijke vormgeving is het voor iedereen aanlokkelijk er even doorheen te bladeren. Lees en kom erachter welke raadsels misschien nog meer opgelost kunnen worden door het spieken bij dieren: zelfs je wildste fantasieën zoals een onzichtbaarheidsmantel kunnen wellicht ooit werkelijkheid worden..


 

Titel: Dierenuitvindingen (Onze nieuwste technieken zijn afgekeken van dieren!) 

Schrijver: Christiane Dorion, met illustraties van Gosia Herba

Uitgever: Lemniscaat

ISBN 978 90 477 1358 6

Hardcover, 80 pagina’s, €15,99

foto Marieke Duinhouwer door
Marieke Duinhouwer