Het andere dierenboek

Lees, kijk, speel
Het andere dierenboek

Als je denkt dat je alleen maar over superkrachten kan dromen, dan heb je het mis. Binnen het dierenrijk bevinden zich namelijk allerlei dieren met bijzondere eigenschappen, van superneuzen tot geweldige vliegcapaciteiten. Op het eerste gezicht zou je misschien denken dat het gewoon dieren zijn, maar na het lezen van Het andere dierenboek denk je hier heel anders over.

 

Over het gehele boek worden 26 Nederlandse dieren met een superkracht gepresenteerd. Elk van deze dieren heeft zijn eigen zes pagina’s met mooie vormgeving. Bij de eerste twee pagina’s wordt het dier ingeleid met een pakkende titel en een klein voorproefje van de eigenschappen, zonder te verklappen om welk dier het gaat. Hierdoor wordt nieuwsgierigheid opgewekt en kan het kind zelf nadenken over wat voor een dier het zal zijn. Op de volgende twee pagina’s staat een indrukwekkende grote foto van het dier, waarmee het kind zijn/haar voorspelling kan bevestigen of juist verbaasd wordt. Ten slotte vult een uitgebreider verhaaltje de laatste twee pagina’s. Doordat het boek op deze manier is opgebouwd kan je makkelijk een willekeurige bladzijde openslaan en je zo laten verrassen door een levensechte spin die je opeens aankijkt. Daarnaast maakt dit het boek geschikt om een opmerkelijk dier uit te lichten, wat bijvoorbeeld kan dienen als startpunt van een les over een specifiek dier.

 

Het leuke aan dit boek is dat de dieren die worden genoemd niet de dieren zijn waar je in eerste instantie aan zou denken. Een roofvogel met goede ogen wordt bijvoorbeeld niet genoemd, maar een alledaagse stadsduif met zijn goede navigatie juist wel. Daarentegen zijn de beschreven eigenschappen jammer genoeg niet altijd superkrachtwaardig, zoals bijvoorbeeld over het steenuiltje geschreven staat: “Na zo’n zes dagen spugen de uilskuikens hun eerste braakbal uit. Al die muizenbotjes, haren en nagels kunnen ze niet verteren.”. Dit neemt echter niet weg dat het nog steeds interessant kan zijn om te lezen.

 

Al met al is het een aantrekkelijk boek dat je nieuwsgierig maakt naar alle dieren. Je leert allerlei nieuwe dingen over dieren en zal zeker verwonderd worden door wat je tegenkomt.

 

De 26 Nederlandse dieren met superkrachten:

ringslang, hazelworm, distelvlinder, waterspitsmuis, grote modderkruiper, grijze zeehond, mestkever, knoflookpad, das, grote weerschijnvlinder, mol, steenuil, tuinwolfspin, bever, oprolpissebed, grutto, korenwolf, bruinvis, vliegend hert, stadsduif, vos, kievit, grootoorvleermuis, zevenstippelig lieveheersbeestje, meikever, wolf

 

Het andere dierenboek
Victoria Farkas
KNNV uitgeverij
ISBN 9789050117746
Hardcover, 160 pagina’s, €19,95

 

foto Janne van Outvorst door
Janne van Outvorst