Het Grote Thuisnatuurklooiboek

Lees, kijk, speel
Het Grote Thuisnatuurklooiboek

Ooit wel eens een fossiel gevonden in de stad? Grote kans van niet, maar fossielen zijn dichterbij dan je denkt. Ze liggen letterlijk op straat! Veel gebouwen, stoepen of trappen voor huizen worden gebouwd van natuursteen, waar vaak fossielen van zeedieren in zitten. Ga eens op zoek in de stad en wie weet zie je sporen van uitgestorven zeedieren van duizenden of zelfs miljoenen jaren geleden.  

 

Er is dicht bij huis veel meer te beleven dan je denkt. Met het Grote Thuisnatuurklooiboek van Astrid Poot en de Nederlandse Natuurmusea ga je op avontuur met de natuur in huis, tuin of buiten in je woonplaats. De ideeën in het boek komen van de verschillende natuurmusea in Nederland, bijvoorbeeld Naturalis, het Natuurhistorisch Rotterdam, Ecomare en Universiteitsmuseum Utrecht.

 

Dit boek is voor iedereen die zin heeft om buiten op avontuur te gaan: weg van het scherm en lekker klooien. Van het meten van bomen en het begraven van je onderbroek tot verven met mos en tandenbroodjes bakken, er komt van alles aan bod. De activiteiten zijn erg divers en de afwisseling tussen binnen en buiten maakt het boek ook geschikt voor alle soorten weer.

 

Wat opvalt is het speelse uiterlijk van het boek. De tekst is verdeeld in kleurrijke kadertjes, er staan veel foto’s en tekeningetjes op de bladzijdes en er zijn invulvakjes voor bijvoorbeeld voorwerpen die je gevonden hebt. Op iedere bladzijde komt ook een expert van een van de Nederlandse Natuurmusea aan het woord voor een interessant weetje. Wist je bijvoorbeeld dat vogels afstammen van dinosauriërs?

 

Techniek komt ook voor in het klooiboek: maak bijvoorbeeld van hout, een stukje pvc buis, duct tape en touw je eigen boomhoogtemeter en meet heel makkelijk hoe hoog de bomen bij jou in de buurt zijn. Natuur komt aan bod op allerlei verschillende manieren. Ontdek wat er gebeurt onder je voeten door een oude katoenen onderbroek te begraven en na twee maanden weer op te graven. Wat is er nog van over? Dit zegt wat over het aantal bodemdiertjes dat in de bodem leeft en hoe gezond de bodem is.

 

Als je veel mos in de buurt hebt kun je een muurschildering maken van een mosmengsel. Een stuk beter voor de buurt dan graffiti en heel bijzonder. En heb je wel eens nagedacht over de bonte verzameling aan tanden in je mond? Vergeleken met veel andere dieren hebben wij veel verschillende soorten tanden in onze mond: puntig en plat door elkaar. Door ‘tandenbroodjes’ te bakken van brooddeeg en je tanden erin te zetten ontdek je wat voor eters wij mensen eigenlijk zijn.

 

Voor ieder wat wils en de ouders, verzorgers, opa’s en oma’s of meesters en juffen kunnen lekker meeklooien met het Grote Thuisnatuurkooiboek. Weg van het scherm en met zijn allen op avontuur.

 

Het Grote Thuisnatuurklooiboek
Astrid Poot en de Nederlandse natuurmusea
Uitgeverij Pica
51 pagina’s, 7,50 euro

 

foto Nikki Doornhein door
Nikki Doornhein