Deze zomer naar Hotel Achtertuin

Lees, kijk, speel
Deze zomer naar Hotel Achtertuin

Verhalen, knutselideeën, en natuurweetjes: Hotel Achtertuin heeft het allemaal. In dit vriendelijke boek volg je het jonge meisje Doris dat van alles ontdekt en leert in de achtertuin bij haar opa en oma. Samen met haar grote broer Jop ziet ze elke logeer dag als een nieuw avontuur en kijkt ze met een enorme nieuwsgierigheid naar de wereld om haar heen.

 

Na elk kort verhaaltje van twee pagina’s volgt een activiteit- of knutselidee met een Wist-je-datje. Doris prikt zich bijvoorbeeld op een dag aan een brandnetel, waarop “Omi” met een handig trucje komt om de jeuk te blussen met een “toverplantje”. Op de bladzijdes erna leer je vervolgens hoe je brandnetelsoep maakt en hoe het toverplantje eruitziet (er staat overigens niet bij dat dit plantje weegbree heet).

 

Doris kan af en toe flink koppig en eigenwijs zijn, maar haar grootouders weten daar gelukkig met veel geduld goed mee om te gaan. Misschien dat (groot)ouders die hun (klein)kinderen hierin herkennen nog wat kunnen leren van de soms creatieve oplossingen.  Deze eigenschappen maken Doris wel een uitgewerkt personage en dat maakt het een levend verhaal. De afwisseling tussen de fictieve stukjes en non-fictie pagina’s voelt natuurlijk aan door de goede verbanden die gelegd worden.

 

De lieflijke illustraties en schrijfwijze maken het een prettig boek om gezamenlijk te lezen. Zeker voor de aankomende zomer is het een handig boek als inspiratie om naar buiten te gaan en de wereld te ontdekken op Doris’ manier. Gelukkig is er ook rekening gehouden met kinderen die misschien geen eigen achtertuin hebben. Er zijn activiteiten die ook tijdens een wandeling gedaan kunnen worden, zoals “Maak een natuurmandela” en er is bijvoorbeeld de activiteit “Maak je eigen minituin” waarin je leert een plantenbak binnen in te zaaien.

 

Kortom is dit een prettig boek om samen met jonge kinderen de natuur dichtbij huis spelenderwijs te ontdekken. Naast alle leuke buitenactiviteiten die je hierin leert, kun je ook nog op deze superleuke website van het IVN kijken voor tips. Een ding is zeker: je hoeft deze zomer echt niet naar een duur hotel, je eigen achtertuin is spannend genoeg!

 

Titel: Hotel Achtertuin

Schrijver: Judith van der Stelt, Illustrator Tineke van der Stelt

Uitgever: KNNV Uitgeverij

ISBN 978 90 501 1676 3

Hardcover, 68 pagina’s, €19,95

Voor kinderen van 3-6 jaar

 

 

foto Marieke Duinhouwer door
Marieke Duinhouwer