Hoe zou het zijn om te vliegen?

Lees, kijk, speel
Hoe zou het zijn om te vliegen?

Ga je mee op reis? In haar nieuwe boek ‘Ik vlieg!’ neemt schrijfster Kim Veenman je mee en laat je de wereld zien op een manier die je waarschijnlijk nog niet zo goed kent, namelijk vanuit de lucht. De hoofdpersoon beeldt zich in hoe het is om een vogeltje, gans, hommel of zelfs een vliegende vis te zijn. Via de kleurrijke tekeningen kijk je vanuit het oogpunt van deze en nog veel meer dieren naar de wereld. Zo vliegt de condor heel hoog en zie je alle huisjes en dieren heel klein in de verte, maar vliegt de libel juist heel laag over de waterlelies, langs kleine eendjes en kikkers. Hoe zou het zijn om als een hommel tussen de bloemen en het hoge gras door te vliegen? In dit boek kom je erachter. De stelen van de bloemen rijzen naast je op als grote bomen terwijl je op zoek bent naar stuifmeel.     

 

Het eerste dat opvalt bij dit boek zijn de prachtige tekeningen van de dieren en de natuur. Zodra je het boek openslaat lijkt het alsof je wordt meegenomen naar een andere plaats. Opeens zit je midden op zee, vlak boven het golvende zoute water. Wat vliegt daar nou? Wat een vreemde vogels. Oh nee, het zijn vissen! Ja, er bestaan zelfs vliegende vissen. De tekeningen maken het makkelijk voor de lezer (of luisteraar die de plaatjes bekijkt) om zich in te beelden hoe het is om te kunnen vliegen.

 

De tekeningen zijn gemaakt vanuit een oogpunt dat wij zelf vrijwel nooit zien en dat maakt het een uniek prentenboek. De teksten bij de tekeningen zijn op een manier geschreven die veel ruimte overlaat voor de fantasie van de lezer. Vragen als ‘Hoe zou het zijn om te vliegen?’ en ‘Hoe zou het zijn als ik dat was?’ helpen de kinderen met het inbeelden van hoe de wereld er vanuit een heel ander perpectief uitziet. Aan de keuze van de dieren en de tekeningen is af te zien dat de schrijfster biologie heeft gestudeerd, de vliegende spinnen waren een aantal jaar geleden bijvoorbeeld nieuws in de biologiewereld, nadat werd bewezen dat ze met hun spinnenparachute als paragliders mee kunnen reizen op de elektrische velden van de aarde.

 

Achterin het boek staat informatie die schrijfster Kim Veenman over de dieren in het boek vond terwijl ze het boek tekende en schreef. Wist je bijvoorbeeld dat een hommel wel 200 keer per seconde met zijn vleugeltjes fladdert? Interessante weetjes en verbazingwekkende cijfers over de vliegende wezens maken het naast een vermakelijk dus ook een leerzaam boek, voor de jonge luisteraar en voor de voorlezer!

 

‘Ik vlieg!’ is vanaf morgen (16 maart 2021) te koop. 

 

Titel: Ik vlieg! met dieren in de lucht
Schrijver: Kim veenman
Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 978 90 477 1311 1
Hardcover, 32 pagina’s, 14,99 euro


 

 

foto Nikki Doornhein door
Nikki Doornhein