Van verliefdheid tot gezinsuitbreiding

Lees, kijk, speel
Van verliefdheid tot gezinsuitbreiding

Hoe komt die baby in mama’s buik? Heb ik daar ook in gezeten? Ieder kind zal zich dit wel eens afvragen. In het voorleesboek ‘Maar HOE dan?!’ helpen Dr. Karin Middelburg en Philippine van der Goes je bij het bespreken van dit boeiende onderwerp waar helaas veel volwassenen best moeite mee hebben. De auteurs merkten dat er weinig leuke en eerlijke boeken over dit onderwerp waren, dus schreven ze het zelf. Gebaseerd op de nieuwsgierige en grappige vragen van hun eigen kinderen bespreken de auteurs op een laagdrempelige en openhartige wijze de verschillende fases van liefde, seks en het wonder van het leven van bevruchte eicel tot baby.

 

De auteurs hebben het boek een luchtige en speelse toon gegeven door een goede dosis humor en de vrolijke en kleurrijke illustraties van Agnes Loonstra. Zo is een spermacel weergegeven als superman. En wordt een belangrijk onderwerp als ‘nee’ zeggen vergeleken met het brullen van een boze leeuw. Hiermee maken de auteurs seksueel consent op een grappige, maar toch serieuze manier bespreekbaar. Ook staat het boek vol doe tips, zoals een piemel knutselen van een wc-rol om staand te kunnen plassen of met je hoofd onder water te gaan om erachter te komen hoe een baby de wereld hoort vanuit de baarmoeder. Tot je verbazing staat er zelfs een recept voor moederkoek in dit boek! Gelukkig stoppen we hier niet de placenta in de oven, maar worden deze knapperige koekjes door de rode voedingskleurstof wel net zo bloederig van kleur.

 

Bij seksuele voorlichting wordt vaak veel aandacht besteed aan de anatomie van het lichaam en de biologische ontwikkeling van een embryo. Naast deze biologische uitleg over de verschillen tussen jongens en meisjes en de samensmelting van een eicel met een spermacel zijn ook de emoties die erbij komen kijken minstens zo belangrijk. In tegenstelling tot vele andere boeken, komen de emoties in dit boek ook allemaal uitgebreid aanbod: van het gekke, maar fijne gevoel in je buik als je verliefd bent tot de pijn van liefdesverdriet en de vreugde van een nieuw gezinslid. Daarnaast worden er interessante weetjes gegeven, zoals dat konijnen wel zes keer per jaar zwanger kunnen zijn en dat een baby van 8 weken zo groot is als een cherrytomaat.

 

Ook wordt er in het boek aandacht besteed aan seksuele diversiteit. Soms worden twee jongens of twee meisjes verliefd op elkaar. Is er hulp nodig van de dokter om een baby te kunnen krijgen. Of willen mensen wel vrijen, maar gebruiken zij anticonceptie om geen baby krijgen. Aan het einde wordt er gekeken naar verschillende gezinssamenstellingen. Een papa en een mama, twee papa’s, twee mama’s, één ouder, broertjes en/of zusjes. Met de diverse gezinnen hebben de auteurs ook rekening gehouden met adoptieouders en bonusfamilies.

 

Een klein minpunt aan het boek is dat sommige ingewikkelde onderwerpen enkel kort genoemd worden. Zo lezen we dat als twee mannen een baby willen krijgen, zij een vrouw vragen of de baby in haar buik mag groeien. En enkel de pil en condoom worden als voorbehoedsmiddelen genoemd. Echter geeft dit jou als leerkracht (of ouder) wel de kans om dieper in te gaan op de onderwerpen die jij belangrijk vindt.

 

Al met al een laagdrempelig, openhartig, maar vooral leuk boek dat eerlijk antwoord geeft op alle vragen die kinderen hebben over liefde, relaties, seks en baby’s. Dit boek is een goede basis voor seksuele voorlichting op de basisschool. In de onderbouw kan het boek worden voorgelezen terwijl de kinderen hun ogen uitkijken naar de vrolijke illustraties en de leerlingen uit de bovenbouw kunnen het boek zelfstandig lezen waarna een klassikaal gesprek verdieping kan bieden. Er staan namelijk genoeg interessante vragen en wetenswaardigheden in voor een goed gesprek. Sommige doe tips zijn zelfs geschikt als leuke lesactiviteit, zoals de tip ‘lekker verven’ waarbij verschillende tinten gemixte verf de kleine verschillen in het DNA van broers en zussen symboliseert. Dit boek is zeker een must have voor in de klas en hèt antwoord als jij met je handen in het haar zit bij de vragen van de kinderen tijdens seksuele voorlichting en zelf denkt: ‘maar HOE dan?!’

 

Titel: Maar HOE dan?!

Schrijver: Dr. Karin Middelburg en Philippine van der Goes

Uitgever: Uitgeverij Snor

Paperback, ISBN: 9789463141154, 52 pagina’s, 16,99 euro

Leeftijd: vanaf 5 jaar

 

foto Shira Bonnink door
Shira Bonnink