Zelf gezien!

Lees, kijk, speel
Zelf gezien!

Op stap gaan en de natuur verkennen is natuurlijk een heel leuk uitje voor de klas, maar het kan zeker fijn zijn om een hulpmiddel bij de hand te hebben. De serie ‘Zelf gezien’ van Jan Theo Boer geeft precies de juiste handvatten om met je leerlingen eens goed naar de natuur te kijken. De kleine, handzame boekjes, tot nu toe vier in totaal, bieden de mogelijkheid tot het noteren van waarnemingen van vijfentwintig veelvoorkomende soorten planten, vogels, bijen en vlinders. Bij elke soort staan foto’s, een korte omschrijving, en invulvelden voor het moment van waarneming, de plaats van waarneming, en de waargenomen kenmerken. In elk boekje kunnen andere kenmerken worden genoteerd; in het boekje over planten is bijvoorbeeld een vakje speciaal voor de geur van de plant weggelegd, terwijl het boekje over vlinders ruimte geeft om het gedrag te omschrijven. De invulpagina’s geven een goede leidraad voor een beknopte, maar toch complete beschrijving, en bovendien dwingen ze je écht goed te kijken naar dat wat je ziet. Welke kleur had het lijfje van de akkerhommel? En welk geluid maakt de heggenmus?

 

En ook voor de voorbereiding heb je geen extra’s nodig. Voorin de boekjes staat algemene informatie met daarbij ook uitleg over alle termen die belangrijk zijn bij het waarnemen en die terugkomen bij de invulpagina’s, van ‘cocon’ tot ‘wortelstok’. En ook die kennis helpt weer beter waarnemen.

 

Op pad gaan met de boekjes voelt bijna als soortenbingo: de boekjes helpen niet alleen goed observeren, maar maken het ook een uitdaging om zoveel mogelijk soorten te spotten en daarmee je boekje zo vol mogelijk te maken. En door actief met kijken bezig te zijn blijft de aandacht voor en herinnering aan dat wat je in de natuur gezien hebt toch net wat beter hangen.

 

Het is, ondanks de algemene soorten, nog een hele klus om de boekjes helemaal vol te krijgen. Is het je toch gelukt en ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? Boekjes met bomen, mossen, paddenstoelen en meer vogels staan op de planning.

 

Titel: Zelf gezien planten/vogels/vlinders/bijen

Schrijver: Jan Theo Boer e.a.

Uitgever: Actua Uitgeverij BV

ISBN: 9789491701412 (planten)/ 9789491701405 (vogels)/ 9789491701443 (vlinders)/ 9789491701429 (bijen), 56 pagina’s, 5,95 euro

foto Karlijn Keessen door
Karlijn Keessen